Tag Archives: seafront promenade

Auditorium and Congressional Palace, Águilas (Murcia, Spain). by FranciscoGarciaRios

Música (abrir en nueva pestaña) / Music (Open link in new tab): Mike Oldfield – Jewel in the Crown.

This elegantly sculpted and strinkingly curvaceous project of Estudio Barozzi Veiga was built in 2011 on a privileged site in front of “Las Delicias” beach of Águilas (Murcia, Spain). The Auditorium and Congress Palace “Infanta Doña Elena” is included within a breakthrough very widespread tendency in spanish architecture in the last years, which try to relate architecture to the specific particularities and singularities of its location site.
In the architect own words, the project is a natural response to the particular stimulus, offered by the location. On one hand the need to respect the urban tissue that growths inside, on the other, the one’s to preserve the expressive hue of the natural landscape.
It is through from this contrast, that we define and articulate tensions which allows the project to organize itself while a coherent response to the constraints of place. The building is a dialectic reflection, simple but at the same time strong, between the urban artificiality and the organic naturalness.
Thus, the building results in a large mass, shaped in function of the tensions that proceeds from the different character of the spaces surround it. Tangent to the town, the facades are clean, orderly and paused, while tangent to the sea, the facades translate the surrounding space and the configuration offered by the landscape and geography, through large and concave surfaces, that provides a direct and intensive relation with the surrounding natural environment.
-Español:
“Auditorio y Palacio de Congresos de Águilas (Murcia)”
Construido en el año 2011 según el proyecto del Estudio Barozzi Veiga, en un privilegiado emplazamiento en primera línea frente a la Playa de Las Delicias de Águilas (Murcia), el auditorio “Infanta Doña Elena” se engloba en una innovadora tipología muy extendida en la arquitectura española de los últimos años, en la que se pretende establecer una relación de la arquitectura con las particularidades del lugar concreto de su emplazamiento.
El Estudio Barozzi Veiga desarrolla así una dialéctica, sobria y potente reflexión entre lo artificial y lo natural, configurando el proyecto en función de la tensión de los espacios que lo rodean: por un lado, hacia la ciudad (artificio) el edificio muestra una imagen ordenada y diáfana; por otro, hacia el mar (naturaleza, paisaje) se comporta de manera más orgánica, para lo que curva sus superficies, simulando la forma de una ola.
El resultado es pues la original construcción que puede contemplarse en la imagen, con una volumetría facetada esculpida en planos cóncavos con enormes ventanales con vistas al mar, todo ello en un brillante blanco que reluce al sol y que responde perfectamente a esas tensiones paisajísticas de su privilegiado emplazamiento.

© Francisco García Ríos 2015- All Rights Reserved / Reservados todos los derechos.
The content of these images cannot be copied,distributed or published for any media, electronic or otherwise.
The utilization in other web pages without the express written consent of the author is PROHIBITED and punishable by law.
Anyone wanting to use my photographs should contact me first to discuss the terms; so to enquire about prints, licensing, blogging and so on, please send an e-mail or message (Recesvintus(at)yahoo.es).
Thank you.

via http://ift.tt/1TVtIiK